Έντομο το οποίο ζει σε στάσιμα νερά των ελών - οχετών κ.λ.π. Τα έντομα αυτά γίνονται φορείς διάφορων μολυσματικών νόσων, έχουν στόμα διαμορφωμένο σε προβοσκίδα η οποία απολήγει σε μυζητική συσκευή. Αναζητούν αίμα και όταν δεν βρίσκουν απομυζούν πτώματα τα οποία έχουν αποσυντεθεί. Από τα πτώματα αυτά, καθώς από τους οχετούς, ακόμα και από άρρωστους ανθρώπους, παίρνουν μικρόβια τα οποία μεταδίδουν σε άλλους υγιείς ανθρώπους.
Η δυσφορία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, είναι προφανής. Βουίζουν ενοχλητικά στο αυτί, προκαλούν αλλεργίες, είναι αιτίες άγρυπνων νυχτών και πολλές άλλες πράξεις που μας εκνευρίζουν σε αυτά τα ανεπιθύμητα έντομα. Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση αυτό το έντομο την ώρα που ξεκουραζόμαστε. Κάποια στιγμή, όμως, η υπομονή τελειώνει και πρέπει να αναλάβουμε δράση προκειμένου να καταπολεμήσουμε αυτά τα βλαβερά έντομα που μας ρουφούν το αίμα!
Το κουνούπι μπορεί να βρει καταφύγιο στην αποθήκη σας, στην αυλή σας, ακόμα και στην πισίνα, εάν έχετε, όπου και θα φυλάει τα αυγά του. Ένα υπόγειο με αυξημένη υγρασία και χωρίς να αερίζεται είναι ότι πρέπει για αυτά τα έντομα. Πλημμυρισμένα υπόγεια, μολυσμένες αποχετεύσεις δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ φυτών, ενώ τα θηλυκά, για την ανάπτυξη των αυγών, πρέπει να μας ρουφούν το αίμα. Και όχι μόνο από εμάς τους ανθρώπους, αλλά και από όλα τα θερμόαιμα ζώα, αμφίβια, ερπετά, ακόμη και τα ψάρια. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τα κουνούπια καταφέρνουν να ρουφήξουν μέχρι και 300 ml αίματος.
Τα κουνούπια τοποθετούν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά γιατί σε αυτά ζουν και αναπτύσσονται οι νύμφες και είναι οι μοναδικοί φορείς της ελονοσίας. Για την καταπολέμηση τους ψεκάζουμε εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων. Πρέπει να δείτε πολύ σοβαρά την απεντόμωση κουνουπιών, στην οποία είμαστε ειδικοί, προκειμένου να εξασφαλίσετε την ηρεμία σας, αλλά και να αποκλείσετε τις πιθανότητες μετάδοσης κάποιας ασθένειας.